W dniach 11- 13.07.2021r. w Szkole Umiejętności w Lubartowie Branżowej Szkole I stopnia odbyły się zajęcia dla uczniów z cyklu Kuchnie Świata – Kuchnia Hiszpańska.
Podczas kulinarnych warsztatów poznasz potrawy poszczególnych regionów – te najbardziej znane i tradycyjne (jak np. paella) oraz bardziej nietypowe, specyficzne dla wybranego obszaru. Dowiesz się, czym jest unikalny styl tapas i jaka kultura jedzenia króluje w Hiszpanii. Skosztujesz niepowtarzalnych potraw i smaków oraz nauczysz przygotowywać wyśmienite potrawy, które zachwycą Twoich najbliższych!
Szkolenie zorganizowano dla dwóch grup uczniów w ramach Projektu „Gotowi na Sukces” który realizowany jest w okresie od 01.01.2020 do 31.12.2021 roku.
Celem projektu jest zwiększenie szans na zatrudnienie Uczniów Szkoły Umiejętności poprzez specjalistyczne zajęcia i kursy kwalifikacyjne.
Pyszna paella z owocami morza, oliwki, suszona szynka serrano, aromatyczne sery, dużo świeżych owoców i warzyw… Zamknij oczy i przenieś się na chwilę do gorącej, energetycznej Hiszpanii…. Chociaż całość tworzy Królestwo Hiszpanii, każdy region rządzi się swoimi prawami – również kulinarnymi. Jakie smaki królują w Analuzji, a które cieszą się największą popularnością w Katalonii?