Kucharz
Przygotowanie potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych również w technikę 3D. Praca w tym zawodzie wymaga dokładności oraz umiejętności współpracy z innymi pracownikami, obsługi urządzeń najnowszych technologii.
Szkoła umiejętności w Lubartowie
Zawód: Kucharz
W roku szkolnym 2020/2021 szkoła prowadzi nabór do klas pierwszych.
- Szkoły Branżowej I stopnia – dzienna
Dla absolwentów 8 letniej szkoły podstawowej nauka trwa trzy lata, jest bezpłatna.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie branżowe – czeladnik
- Szkoły Branżowej II stopnia – zaoczna
Dla uczniów, którzy ukończyli szkołę branżową I stopnia nauka trwa dwa lata.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, absolwent uzyska dyplom – technika żywienia i usług gastronomicznych.
Szkoła kończy się egzaminem maturalnym i otwiera drogę do studiów wyższych.
W kształceniu zawodowym w naszej szkole szczególny nacisk jest położony na zajęcia praktyczne – nauka przez działanie.
Nasi uczniowie nabywają umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach pracy. Pracodawca zawiera z uczniem, jako młodocianym pracownikiem, umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego. Z tego tytułu uczniowie otrzymują wynagrodzenie.
Jak wygląda nauka w szkole?
W szkole branżowej I stopnia:
- Nauka trwa 3 lata,
- W każdej klasie system kształcenia jest modułowy.
- Przez 2 dni w tygodniu uczeń uczęszcza do szkoły na zajęcia z przedmiotów ogólnokształcących,
- Przez 3 dni w tygodniu uczeń realizuje przygotowanie zawodowe w formie modułowej.
W szkole branżowej II stopnia:
- Nauka trwa 2 lata, tryb zaoczny ( nauka odbywa się w soboty i niedziele co dwa tygodnie).
- Kształcenie zawodowe ogólnie odbywa się na Kwalifikacyjnych Kursach Zawodowych
Czego nauczysz się na zajęciach?
- obliczania wartości odżywczej i energetycznej potraw;
- pobierania surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych;
- zabezpieczania przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych;
- oceny surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwe gospodarowanie nimi;
- obróbki wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna);
- gastronomicznego rozbioru mięsa różnych zwierząt;
- wykonywania różnymi technikami i metodami – zgodnie z normami surowcowymi – różnych asortymentów potraw z warzyw, owoców i grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych;
- posługiwania się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów oraz bieżąca konserwacja tych urządzeń;
- wykańczania, porcjowania, dekorowania i estetycznego wydawania wyrobów kulinarnych;
- sporządzania potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet;
- przygotowywania potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe;
- utrzymywania na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego), a także porządkowanie pomieszczeń produkcyjnych po zakończeniu pracy;
- przestrzegania przepisów bhp i ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego;
Jakie masz perspektywy zatrudnienia?
Praca w lokalach gastronomicznych: restauracje, kawiarnie, bary szybkiej obsługi, hotelowe zakłady gastronomiczne, punkty małej gastronomii, jadłodajnie, gospody, zajazdy, szpitale, domy wypoczynkowe, szkoły, przedszkola, stołówki. Kucharz może pracować też w zakładach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych. W wyniku nabytego doświadczenia może awansować na szefa kuchni – zostać Mistrzem w zawodzie.
Dlaczego warto wybrać Szkołę Umiejętności w Lubartowie?
- U nas zdobędziesz dodatkowe kwalifikacje po kończeniu kursów w ramach projektów UE (Cukiernik, Catering, Carving, Kuchnie Świata, Kurs Czekolady)
- U nas odbędziesz staże, za które otrzymasz wynagrodzenie.
- Zdobędziesz umiejętności funkcjonowania w społeczności zakładu pracy- dobre praktyki
- Modułowe kształcenie zapewni Ci nabycie umiejętności praktycznych bardzo cenionych przez przyszłych pracodawców
- Odbędziesz praktyki w najlepszych zakładach gastronomicznych i hotelach w Polsce i za granicą
- Otrzymasz świadectwo pracy – dokumentowane 3 lata doświadczenia zawodowego
- Uczniowie sumienni w pracy otrzymają listy referencyjne dla przyszłych pracodawców
Zapraszamy!
Zarezerwuj miejsce już dziś! Kliknij tutaj!