W dniach 17-19 maja 2022 w Warszawie odbyły się Międzynarodowe Targi Gastronomiczne. Uczestniczyły w nich dwie uczennice z 2 klasy Szkoły Branżowej I stopnia Zawodu Kucharz: Wiktoria Przekorzyńska oraz Zuzia Będer wraz z opiekunami: Panią mgr inż. Urszulą Ziomek, Panem mgr inż. Krzysztofem Woźniakiem oraz Panią mgr inż. Eweliną Charlińską.
Na targach spotkaliśmy przedstawicieli wielu firm z branży gastronomicznej, z różnych stron świata (np. Ukraina, Azerbejdżan), którzy prezentowali swoje produkty.
Na stoiskach wystawowych dominowała prezentacja „zdrowej żywności”. Mieliśmy możliwość degustacji m.in. oleju z: czarnuszki, natki pietruszki, pestek wiśni, orzecha. Ciekawostką były nuggetsy dla wegetarian, wyprodukowane np. z soi, w smaku niczym nie różniące się od tych z mięsa. Smakowaliśmy się również w naturalnych słodyczach, bez dodatku cukru i konserwantów, np. pyszne i bardzo słodkie batony pochodzenia roślinnego, chipsy owocowe oraz owoce liofilizowane, które mogą być doskonałą i zdrową przekąską.
Ciekawostką były różnego rodzaju maszyny spożywcze, np. drukarki 3D do ozdabiania nadrukiem żywności, super nowoczesny food truck, czy też firmy obsługujące branżę cateringową.
Podziwialiśmy oraz degustowaliśmy pokaz kulinarny w wykonaniu Kucharzy Narodowej Reprezentacji Polski. Byliśmy słuchaczami panelu dyskusyjnego Pani Grażyny Uścińskiej „Zioła w kuchni także te po których depczemy”, na którym testowaliśmy jak smakują np. płatki magnolii oraz wiele ziół, które wielu z nas traktuje jako chwasty.
Z wycieczki wróciliśmy „z pełnymi brzuchami”, bardzo pozytywnie zmęczeni oraz z rodzącymi się w głowie pomysłami, jak można wykorzystać to co podpatrzyliśmy w naszej szkole.